17 Aralık 2016 Cumartesi

SAHİ HEMŞİRELİK NEYDİ?

Hemşire... Hemşirelik...hımm...

Kendime hemşire nedir diye sordum, SBF hemşirelik bölümü mezunu olmama rağmen doğru düzgün cevaplayamadığımı gördüm. Çok vahim durumdayım cidden...
Şimdi bir düşüneyim.. Hemşire nedir?

Hani böyle ortada bir şey... Ne bilgilidir, ne de bilgisiz. Bir doktor etmez ama bir hasta bakıcısı da değildir. Akrabalar sağlık durumlarıyla ilgili bir şey sorduğunda, çat pat cevap verirsin ya hani, işte o :) 
(Ağlanacak halime gülüyorum)

 Google'da hemşirelik nedir diye tarattım, 'kardeşlik' çıktı. Ne yani biz hastanede kardeşlik ortamı mı kurmaya çalışıyoruz? Hayır. Demek ki, burda something is wrong!

Hadi dedim bir de wikipedi'nin tanımına bakayım. O da hemşire başlığı altında önce hemşireliğin tanımını açıklamış. Adam bile bilmiyor yani atlamış, direkt hemşireliği açıklamış. Wikipedi'nin tanımını aynen aktarıyorum; "Hemşirelik, birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen sağlık hizmetleri sektörüne bağlı bir meslek."

Sizce de tanım belirsiz değil mi? Doktor da bu tanıma uyabilir, sağlık personeli de, hasta bakıcısı da. Bu tanım bana yeterli gelmedi açıkçası. Bir de ICN'nin tanımına bakalım. Bu arada ICN, International Counsel of Nursing'tir. Bir hemşire olarak ICN'i kafanıza kazımanızı tavsiye ederim. Hani şu dünyaca ünlü, bizim akademisyen hemşire hocalarımızın dilinden düşmeyen Uluslararası Hemşirelik Konseyi. ICN'dir, WHO'dur, ILO'dur, bunları da bilmenizde fayda var, hele ki akademi camiasındaysanız... 
ICN şöyle tanımlamış; 
"Hemşirelik, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye yardım eden ve hastalık halinde iyileştirme ve rahabilite etmeye katılan bir meslek grubudur. Hemşire ayrıca sağlık ekibinin tedavi edici ve eğitsel planlarını geliştirmeye ve uygulamaya katılır”. 

Wikipedi'nin kiyle hemen hemen aynı. Kısacası bizi hep ya bir şeye katılıyor olarak ya da bir şeylere bağlı olarak tanımlamışlar. Direkt net olarak şu, şu, şu diyememişler, diyemiyoruz da zaten.

Hadi dedim bir de google akademik'te taratayım dedim, aynen şöyle yazdım. "HEMŞİRE NEDİR?". Orda da hemşirenin tanımından hariç, her şey çıktı desem yeri var.


Neyse, aklınızdan hemşire nedir diye bir geçirin ve yorum atın.Ben hemşire bana göre ne diye tanımladım. 
(Ne bilgilidir, ne de bilgisiz. Bir doktor etmez ama bir hasta bakıcısı da değildir. Akrabalar sağlık durumlarıyla ilgili bir şey sorduğunda, çat pat cevap verirsin ya hani, işte o ). 
Acaba hemşire ne size göre? Hasta yakınlarına göre bizler birer meleğiz de sizce ne? Hadi bakalım... Eller klavyelere... Hemşire bir melektir de olsa yorumlarınızı bekliyoruz.
Saygılar..
Sevgiler...

12 Aralık 2016 Pazartesi

PREMENOPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?


1-VAZOMOTOR BELİRTİLER:
 Sıcak basması,
 anksiyete, 
 terleme, 
 çarpıntı


2-PSİŞİK BELİRTİLER:
 İrritabilite, 
 anksiyete, 
 depresyon, 
 uykusuzluk


3-Hedef dokularda östrojen eksikliğine bağlı; 
vajinal kuruluk, 
ciltte kuruluk ve incelme, 
saç kuruluğu, 
tırnaklarda kırılma





























.
.
.

Fizyolojik menopoz basamakları nelerdir?




Dikkat ettiyseniz, fizyolojik menopozdan bahsedeceğiz. Fizyolojik menopoz olduğu gibi, fizyolojik olmayan menopozlarda vardır. Menopozun çeşitlerini hemen söyleyelim.

1-Fizyolojik menopoz
2-Cerrahi menopoz
3-Kemoterapi ve rasyoterapi tedavisi sonucu menopoz
4-Erken (prematüre) menopoz

Menopozun çeşitlerini ayrı bir sayfada açıklayacağız. Şimdi fizyolojik menopozun basamaklarını görelim.
























...

KLİMAKTERİYUM, PERİMENOPOZ, POSTMENOPOZ, PREMENOPOZ, MENOPOZ KAVRAMLARI NELERDİR, KAÇ YIL SÜRER?


1 Aralık 2016 Perşembe

BEBEĞİM KUSTU. NE YAPMALIYIM?

KUSMADA BASİT YÖNTEMLER

-Etkin pozisyonda emzirmek

-Beslenme miktarını iyi ayarlamak

-Beslendikten sonra gazını çıkarmak

-Gaz çıkarırken 5-10 dk dik tutmak

-Sağına yatırmak




















...

KAFAMDA DELİ SORULAR

SORU: YENİDOĞAN BİR BEBEĞİN MİDESİ NE KADARDIR?

- 1.gün kiraz kadar (5-7ml),
- 3.gün ceviz kadar (22-27ml),
- Bir haftalıkken kayısı kadar (45-60ml),
- Bir aylıkken yumurta kadar (80-150ml).
















...