20 Haziran 2014 Cuma

AMELİYATHANE RAPORU


Ameliyathane, hastanenin sakin bir yerinde gürültüden uzak ve güvenli, sessiz bir ortamda yer alır. Kapılar şifreli  ve kart sistemi ile açılmaktadır. Giriş kısmına çok önem verilmiş olup sterilliği maksimum seviyede tutulur. Ameliyathanede girişleri renklerle belirtilen (mavi) steril olmayan alan, (sarı) yarı steril alan ve (kırmızı) steril alan bulunmaktadır. İçeri girmeden önce yarı steril alanda bone, maske, galoş ve ameliyathane önlüğü giyilir.

Dış bölge: Serbest alan


Çalışanların hastane kıyafetinin giyildiği bölümdür. Bu bölümde ameliyathane
çalışanlarıyla sınırlı iletişime izin verilen bölümdür. Bu bölümde;
 Giriş ve çıkış,
 Postoperatif alan (postop. Yoğun bakım ünitesi),
 Giyinme odaları,
 Bekleme odaları,
 Dinlenme odaları,
 Depolar yer almaktadır.

Orta bölge: Temiz (sarı) alan


 Ameliyathane kıyafetinin giyilmesinin zorunlu olduğu bölgedir.
 Temiz ve steril malzeme odası,
 Sterilizasyon ünitesi,
 Araç- gereçlerin dağıtım ve kullanım alanları yer alır.
Bunun yanı sıra fırçalama üniteleri, koridorlar, çalışma alanları ve depoların bulunduğu bölümdür. Galoş, başlık, maske giymeyi gerektirdiğinden yarı sınırlı bölge de denir.

 İç bölge: Steril (kırmızı) alan


 Steril ameliyat bölgesidir. Ameliyat sırasında gereksinim duyulabilecek steril araçların bulunduğu alanları içerir.

7 tane ameliyat odası mevcuttu bunların dışında Ameliyathanenin içerisinde yıkama odası ,sterilizasyon paketleme  ünitesi cerrahi aletlerin ve steril bohçaların saklandığı ünite ve sterilizasyon deposu bulunmaktadır. sterilazyon paketleme odasında steril malzemeler bulunmaktaydı. Ameliyathanede malzemelerin sterilizasyonu için 2 adet otoklav, ultrasonik yıkama ve dezenfektör makinesi bulunmaktadır.

Otoklav fırınlar;  Yaygın olarak kullanılan en etkili ve güvenilir sterilzasyon tekniğidir.Sporlar dahil tüm mikroorgaznizmları öldürür.


Otoklav fırınlar buhar ile;

121 C - 30 dakika
126 C - 20 dakika
134 C -15 dakika


sterilizasyon işlemini gerçekleştirmektedir.
















Ayrıca her streil malzemenin üzerinde sterilizasyon tarihi, sterilizasyonu yapan kişi yazılmıştı tarihi geçmiş steril malzemeler ve açılmış steril malzemeler asla kullanılmamaktadır.
Sterilizasyon malzemlerin depolanması; tavandan 15cm ,duvardan 5cm, yangın malzemlerinden 45cm ,yerden 20-30cm yüksekte olmalıdır.


Ameliyathanenin mimari özellikleri


Yer ve duvar kaplamaları yıkanmaya dayanıklı bakteriyostatik maddeden yapılmalıdır.
Ameliyathanenin duvar rengi, parlamayı azaltan, rahatlatan, yeşil, bej,
açık altın rengi, ya da buz mavisi gibi renklerde olmalıdır. Zemin ve yüzeyler deterjan, su ve germisidlerle sık sık temizlenebilir bir yapıda olmalıdır. Taban kaplaması  cerrahi materyallerin kolayca görünebileceği renkte ve suya dayanıklı yapıdadır. Sürgülü kapılar mevcuttur.


- Havalandırma sistemi
Temiz olmayan ortamlardan ameliyat alanına hava akımını engellemelidir Havadaki bakteri miktarını azaltmak için standart ameliyathane vantilatörleri bulunmaktadır.

- Sıcaklık ve nem
Ameliyat odasının ısısı hasta ve ekibin ihtiyacını karşılayacak düzeyde olması
sağlanmalıdır. Isı 18-24 0C, nem, % 30 ve % 60 arasında değişir. % 40 olması önerilir.

 -Aydınlatma 
Genel aydınlatma 100 lux, ameliyat masası üzerinde 50000-100000 lux olmalıdır.


EL YIKAMA


Koridorda 2 adet el yıkamak için lavobo bulunmaktadır
Kullanılan lavobalar çelikten ve derin olmalıdır.
















Musluklar ve antiseptik solüsyon kapları ayak veya fotoselli çalışmaktadır.
Tek kullanımlık solüsyonlar vardır içinde fırça ve tırnak arasındaki kirleri çıkartabilecek plastik bir materyal bulunur.



CERRAHİ EL YIKAMA


Cerrahi el yıkama antiseptik solüsyonla dirsekleri de içerecek şekilde  en az 2-3 dakika tekniğe uygun olarak yapılmalıdır. Cerrahi işlem başlamadan önce 5dk, iki işlem arasında ise 3dk süreyle yapılmalıdır.Bu yıkamada yüzük, saat, bilezik gibi aksesuarlar çıkarılır ve  cerrahi yıkamadan önce bone ve maske takılır.Eller ve ön kol ıslatıldıktan sonra antiseptik solüsyon ve fırça yardımı ile  fırçanın yumuşak yüzü ile dirseğin üstüne köpüklenir. Steril sert fırça ile  tırnak  araları iyice temizlenir. İşlem tamamlandıktan sonra fırça yüzeye değdirilmeden bırakılır ve tekrar kullanılmaz. Eller direseğe kadar herhangi bir yerle teması önlenerek iyice durulanır, ardından antiseptik solüsyonla yıkama işlemi tekrarlanır ve durulanır. Üçüncü ve son kez batikon  ile direseğe kadar yıkanır ve eller dirsekten yukarı doğru tutularak  hiçbir yere değdirilmeden ve vücuttan uzak tutularak tutulur






Cerrahi Yıkanma (Fırçalanma)


 Steril ameliyat alanı ve bu alanda kullanılan steril alet ve malzemeler ile temasta bulunacak ameliyat ekibi üyeleri, ellerini ve kollarını antimikrobiyal bir ajanla yıkar.

Cerrahi El Yıkamanın Amaçları


Eller, ön kol ve tırnakları mikroorganizmalardan temizlenmek amaçlanır.
El fırçalama derinin steril olmasını sağlamaz. Deri üzerindeki yağ ve kirleri çıkarır ve mümkün olduğunca mikroorganizma sayısını azaltarak ameliyat sırasında eldivenin yırtılması hâlinde oluşabilecek enfeksiyon ihtimalini azaltır.
Kalıcı florayı en aza indirmek amaçlanır.
El yıkama sonrasında kalıcı etki oluşturarak belirli bir süre için eldeki mikroorganizmaların çoğalmasını engellemektir.

Cerrahi el yıkama öncesi hazırlık


 Bütün cerrahi ekip üyelerinin cerrahi el yıkamaya başlamadan önce bone, maske ve ameliyathane giysilerini uygun bir şekilde giymeleri, yüzük, bilezik, saat gibi aksesuarları çıkarmaları, tırnaklarda oje varsa çıkarmaları, tırnakları kısa kesmiş olmaları, takma tırnak takmamaları, giyilen üniformanın kollarının dirseğin 10 cm üzerine kadar sıvamaları gerekmektedir.

Fırçalamada dikkat edilmesi gerekenler


 Fırçalanma darbeleri sık ve kuvvetli olmalıdır.
 Fırçalanma zamanı darbelerin sıklığı ve şiddeti önemlidir.
 Steril fırçalar kullanılmalıdır.


Cerrahi olarak yıkandıktan sonra;


 Cerrahi yıkamayla eller yıkandıktan ve kurulandıktan sonra gömlek giyilir.
 Gömlek katlı olarak steril bohça içinde bulunur.
 Ters olarak katlanmış steril gömlek alınır.
 Boyun çizgisinden tutularak katları açılır. Giyebilecek duruma getirmek
için yukarı doğru kaldırılır.
 Eller omuz hizasından ve vücuttan ayrı tutularak kol boşluklarına
geçirilir.
 Kapalı eldiven giyme tekniği uygulanacaksa eller gömleğin kolundan
çıkarılmaz.
 Sirküle hemşire gömleğin sırtında bulunan boyun ve bel bağcıklarını
bağlar.
 Gömleğin alt kenarlar tutularak aşağı çekilerek potluk giderilir.

Steril bohça açma;


Steril malzeme paketlerinin yırtık olup olmadığını kontrol edilir.
Steril malzeme paketinin ıslak olup olmadığı kontrol edilir.
Paket üzerindeki son kullanma tarihi kontrol edilir.
Paket düz, boş ve kuru bir yere yerleştirilir.
Paket yalnızca dış kenarlarından tutulur.
Paket kendinizden uzak taraftan başlayarak açılır.
Steril eldiven, spanç  gibi küçük paketlerin sadece dışındaki koruyucu paketi çıkartılarak steril alan içerisine açılır.

PAKU/AYRILMA ÜNİTESİ 


Paku  ameliyathane odalarının yakınında bulunmaktadır. Hastanın gerektiğinde acilen ameliyata tekrar alınabilmesinin sağlanması, cerrahi ya da anestezi ekibinin gerektiğinde hastaya hızla müdahale edebilmesi için ameliyathanenin içindedir.
Derlenme odasına götürülen hasta paku hemşiresine kısa bir sözlü raporla teslim edildikten sonra hasta genel anesteziye ait tüm bulgular ortadan kalkana kadar burada tutulup gözlenmektedir. Vital bulguları 15 dakikada bir kontrol edilir. Aralıklarla hastaya sözlü uyarılar verilerek uyandırılması sağlanır.
Hasta derlenme odasından şu kriterlere göre teslim edilmektedir.
Vital bulguları son kez değelendirilir. Hastaya sözlü uyaran yada gerekirse ağrılı uyaran verilir. Yer, zaman, kişi,olay oryantasyonuna sahip olup olmadığı gözlemlenir.Solunum ritmi gözlemlenir. Cilt rengi takip edilir. Palpasyon ile nabız kontrolü yapılır.En önemli kriter ise idrar sondası bulunan hastalarda saatlik idrar miktarının 30 ml altında olmamasıdır. Her hangi bir risk olmadığı taktirde hasta teslim edilir.


Scrap ve Sirkule Hemşirenin Görevleri, Özellikleri


 Ameliyathane hemşirelerinin iki farklı rolü vardır. Hemşire steril olmayan alan içinde görev yapıyorsa dolaşıcı, sirküle hemşire denir. Hemşire ameliyathanede steril alan içinde kalırsa (ensrumante veya scrap ) steril hemşire rolünü yürütür.





 Sirküle hemşirenin görevleri ( Steril olmayan hemşire)


Ameliyathanedeki hastanın hemşirelik bakımından sorumludur.  Ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında cerrahi ekibin malzeme ihtiyaçlarını sağlar. Ameliyat esnasında ameliyat odasının ve işlemlerin organizasyon ve yürütülmesinden sorumludur. Hemşirelik hizmetlerine ilişkin kayıtları tutar.  Kritik düşünme becerileriyle ameliyathane ortamını gözlemleyip hastanın, cerrahi ekibin, çevrenin konfor ve güvenliğini sağlar.  Ekibi koordine etme, temizlik, uygun sıcaklık, nem ve ışıklandırmayı sağlama, ekipmanın güvenli çalışmasını sağlama, yeterli malzeme ve materyalin sağlanmasını içerir.
Sirküle hemşire, steril hemşire ve diğer ekibin aseptik uygulamalarını kontrol eder. Şüphe duyulan kontaminasyonlarda malzemeyi ortamda uzaklaştırır. Hastayı ameliyathaneye kabul edip dosyasını kontrol eder.  Ameliyat öncesi ve sonrası spanç, iğne ve alet sayımını yaparak ameliyatta sayımı yapılacak malzeme formunu doldurur. Görev değişimi esnasında sayım yapar ve teslim eder. Sayım formunun saklanması için sorumlu hemşiresine teslim eder.  Kullanılacak malzemenin mekanik ve elektrikli ekipmanlarının hazırlanmasını yardım eder. Hastanın ameliyat masasına alınmasına ve doğru pozisyon verilmesine yardım eder.  Hastanın cilt temizliğinin yapılmasına ve üzerinin örtülmesine yardım eder.  Elektrokoter, aspiratör ve diğer yardımcı cihazların bağlantılarını sağlar.  Ameliyat esnasında röntgen ya da patoloji birimleriyle temas kurar. Hasta uyutulana kadar hastanın sorularını yanıtlar ve kaygılarını giderir. Hastanın ayılma odasına nakledilmesine yardımcı olur.  Ayılma odasındaki hemşireye tüm bilgileri aktarır.  Ameliyat sonrası çıkan kirli cerrahi aletleri yıkatır ve listeye uygun şekilde hazırlatır.  Steril edilerek kullanıma hazır bulundurulmasını sağlar.  Hastaya istenildiği şekilde pansuman, sargı uygulamalarına yardım eder.















Scrap hemşirenin görevleri (Steril Hemşire)


Ameliyat sırasında steril alan içinde çalışır. Ameliyat odasının hazırlanmasından sorumludur.
Ameliyathanede hasta güvenliğine yönelik gerekli önlemlerin alınmasını sağlar ve uygular.  Bir gün önceden ertesi günün ameliyat ve işlem tiplerini gözden geçirir. Alet ve malzeme ile ilgili hazırlık yapar. Cerrahi işlem süresince ekipte yer alır.


 Ellerini tekniğe uygun olarak fırçalar ve steril ameliyathane giysisini giyer. Cerrahi ekibin steril giyinmesine yardımcı olur. Steril masanın, örtülerin, tampon-kompreslerin, irrigasyon solüsyonunun hazırlanmasından sorumludur. Dikiş materyallerin ve diğer alet ve cihazların hazırlanmasından sorumludur.  Hastanın steril örtülmesine yardım etmekten patoloji parçalarının sirküler hemşireye tesliminden sorumludur.  Scrap hemşire, sirküler hemşire ile birlikte ameliyat öncesi ve yara kapatılmadan önce aletleri, kompres ve iğneleri sayar.  Ameliyat sonrası malzemelerin temizlenmesini, sayılmasını, listeye uygun şekilde hazırlanmasını, steril edilmesini ve kullanıma hazır bulundurulmasını sağlar.























3 yorum:

  1. Çok işime yaradı emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. bu yazınız bana çok yardımcı oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. işime çok yaradi teşekkür edelim elinize sağlık

    YanıtlaSil